HomeUslugeIskustvene radioniceGrupa za roditelje – izazovi roditeljstva

Grupa za roditelje – izazovi roditeljstva

Kada razmišljamo o tome kako pristupiti roditelju prvo što imamo na umu jest da je njemu roditeljstvo samo jedna od zadaća u kojima želi biti uspješan, no ne i jedina. Roditelj je individua s manama i vrlinama, sa vlastitim iskustvima, sustavima vrijednosti, utjecajima kultura i sredine u kojoj živi.

Zbog toga smo uvjerenja da nitko neće biti sretan ako usmjeri svoje učenje u samo jednom smjeru zatomljujući druge svoje potrebe i želje. U današnje vrijeme sve vrvi od literature popularne psihologije, o tome kakvi bismo trebali biti i kakve su nam posljedice ako se toga ne pridržavamo. Ma koliko ne sumnjamo u to da su ti savjeti dobri, oni nisu dobri ako ih ne osjećamo u sebi i ne uspijevamo uklopiti u svakodnevni život, koji sadržava pored roditeljstva i partnerstvo, i profesionalni život, djedove i bake, poslovni svijet i svakodnevicu u kojoj živimo. Taj imperativ često predstavlja pritisak zbog čega se osjećamo frustrirano, neuspješno i sve manje motivirano.

Svjesno roditeljstvo podrazumijeva i poznavanje značajki razvoja djeteta, te važnosti praćenja i podrške djeteta u svim fazama razvoja.

Kroz višegodišnje iskustvo rada sa roditeljima, i dragocjeno vlastito iskustvo uvidjeli smo koliko je važno sagledati cijeli obiteljski kontekst s kojim dolaze i pomoći im da pronađu svoj put uspješnosti s kojim će biti mirni i zadovoljni.

Teme koje obrađujemo su sljedeće:

1.  Emocionalni razvoj djeteta 

2.  Briga o sebi kao temelj zdravog majčinstva

3.  Izazovi roditeljstva

4.  Komunikacijske vještine 

5.  Partnerstvo i roditeljstvo 

 

 

176