HomeRazvojni kutakGeštalt terapija

Geštalt terapija

Osnovna postavka Geštalt terapije jest da se čovjek promatra kao integrirana cjelina koja ima potencijala za razvoj.

Geštalt terapija (GT) je psihoterapijski pravac zasnovan na fenomenološkoj metodi i egzistencijalističkom pristupu čovjeku. Početak geštalt terapije datira iz četrdesetih godina prošlog stoljeća, a njezini osnivači bili su Fritz Perls, psihijatar-psihoanalitičar i Laura Perls, psihologinja.

Osnovna postavka GT jest da se čovjek promatra kao integrirana cjelina koja ima potencijal za razvoj. Ciljevi gestalt fenomenološke analize su svjesnost, proces osvještavanja, terapijski rad “ovdje i sada” ieksperimentiranje, kako bi osoba došla do uvida, promjene i rasta.

Jedan od važnih ciljeva GT je ponovna integracija dijelova ličnosti u novu cjelinu i uspješnost terapije očituje se u integraciji tj. identifikaciji sa otuđenim dijelovima sebe.

U terapiji, terapeut pomaže u razjašnjavanju klijentovih potreba i preferencija kada one nisu jasne, kroz dijeljenje svojih vlastitih opažanja, nudeći empatičke refleksije na informacije koje je čuo od klijenta i predlažući eksperimentiranje koje bi moglo pojasniti klijentove želje.

Kao način rada na sebi i metoda facilitacije osobnog i kolektivnog rasta i razvoja, GT je primjenjiva  na široki raspon simptoma, individualno te s grupama, parovima i obiteljima, a etablirana je u svim područjima primijenjene psihologije. Geštalt je uspješan  za anksiozne, depresivne, fobičare, perfekcioniste – «presocijalizirane ljude». Uspješan je i kod psihosomatskih smetnji, interpsihičkih konflikata, problema s autoritetom, kod različitih emocionalnih i tjelesnih simptoma i problema u obiteljskim ili partnerskim odnosima.

Molitva geštalta

Činim svoje, a ti čini svoje.

Nisam na ovom svijetu da živim kako ti očekuješ.

Ni ti nisi na ovom svijetu da živiš prema meni.

Ti si ti, a ja sam ja,

I ako se slučajno nađemo,

bit će divno.

Ako se ne nađemo,

Tome se ne da pomoći.

 

Fritz Perls, Gestalt Therapy Verbatim, New York, 1971

 

Životna filozofija geštalt terapije

1. Živi sada: u svakom danom trenutku, a ne u prošlosti niti u budućnosti

2. Živi ovdje: u dodiru sa onime što je pred tobom, sa onime što neposredno opažaš

3. Prestani se uživljavati u svoje fantazije: doživi dodir sa stvarnim svijetom

4. Živi sa svojim osjetilima: osjeti što ti pružaju. Ne precjenjuj misli, već je iskusno vrednije

5. Prihvati svoje osjećaje i slobodno ih izrazi: nemoj ih opravdavati, objašnjavati, prosuđivati ili manipulirati

6. Prihvati ravnopravnost svojih osjećaja: prepusti se boli i neugodnim osjećajima kako se prepuštaš radosti i ugodnim osjećajima

7. Nemoj se pokoravati zapovijedima “treba” ili “mora” i nemoj se odricati svoje moći obožavajući idole. Prihvaćaj vlastite imperative za koje si spreman preuzeti odgovornost i koji za tebe imaju unutarnji smisao

8. Preuzmi odgovornost za svoje misli, osjećaje i ponašanje. Nemoj manipulirati sobom sužavajući svoju svjesnost

9. Prihvati samog sebe kakav si sada i prihvati druge onakvima kakvi oni jesu sada

 

Claudio Naranjo

Komentari su zatvoreni.