HomeRazvojni kutakDoula – ženska podrška na porođaju

Doula – ženska podrška na porođaju

Svaku trudnicu povremeno muče mnoga pitanja koja ju mogu opteretiti u mirnom i bezbrižnom iščekivanju djeteta. Na koje preglede otići, što jesti, da li su promjene koje osjeća uobičajene? Kako se  pripremiti za porođaj i što ako porođaj ne protekne u redu? Hoće li osoblje biti susretljivo? Kako će partner reagirati? Hoće li moći biti s djetetom? I mnoga druga…

Trudnoća je zaista drugo stanje. Iako su  strepnje i nedoumice očekivane, pogotovo ako je riječ o prvoj trudnoći ili ako ranije iskustvo nije bilo ugodno, za trudnicu i rodilju  najvažnije je da bude smirena i sigurna u sebe i svoje mogućnosti.

Fenomen doule

Gledajući kroz povijest, žene su često rađale uz prisutnost druge žene, neke iskusne rodilje koja im je ulijevala sigurnost i štitila ih u trenutku rađanja. Često su to bile majke i bake, ili pak bliže članice zajednice, iz čega se s vremenom razvilo primaljstvo. No, s povećanjem prakse rađanja u rodilištima, promijenila se i uloga primalje: ona postaje više medicinska stručnjakinja koja se brine za ženu uglavnom s medicinskog stajališta i vrlo rijetko ima mogućnost posvetiti se jednoj rodilji u potpunosti. No, ženine su potrebe u trenucima rađanja ostale  iste, što je dovelo do pojave doule.

Doula je žena koja pruža podršku trudnici i rodilji tijekom trudnoće i porođaja. Ona je i sama prošla iskustvo porođaja te je bila uz druge rodilje na porđajima. Odlike koje krase doulu su smirenost, toplina, osjećajnost i izdržljivost, koja je ponekad potrebna ako je porođaj dugotrajan. Podrška koju pruža doula u potpunosti je podređena potrebama rodilje, bilo da je riječ o ohrabrivanju žene i pomoći da ostvari ono što želi, ili da joj pruži praktičnu pomoć koja je katkad jednako važna: dodati vodu, dozvati osoblje ili se pak javiti na telefon rodilje.

Fenomen doule kao podrške žene ženi rodilji pojavljuje se 70-tih godina prošlog stoljeća, kada se počinju provoditi istraživanja o tome koliko podrška žene laika utječe na iskustvo i ishod porođaja – rezultati tih istraživanja pokazali su mnoge dobrobiti. Prisustvo doule na porođaju umnogome smanjuje pojavu svih vrsta intervencija, poboljšava ishod porođaja te smanjuje učestalost carskih rezova.

Doula je grčka riječ koja znači robinja, sluškinja. Ona je i sama rodila, i ima pozitivno iskustvo o porođaju. Ona nije medicinska stručnjakinja, ali je upoznata s praksom porođaja zemlje u kojoj djeluje, poznaje svrhu i učestalost medicinskih intervencija i kao takva je u mogućnosti pružiti rodiljama točne informacije.

Podrška doule tijekom trudnoće

Trudnoća je idealno razdoblje da pronađemo doulu, ženu koja će nam u potpunosti odgovarati i koja će zadobiti naše povjerenje. S njom slobodno možemo otvoriti sve teme: što nas veseli, uzbuđuje ili zabrinjava. Kada imamo neke sumnje, s potpunim povjerenjem možemo popričati s njom i vrlo je vjerojatno da ćemo puno sigurnije znati što odlučiti.

Njezina uloga nije da korigira naše stavove; ona posjeduje osnovne informacije o trudnoći, porođaju i dojenju, i kao takva može nam pomoći da donesemo najbolju odluku za sebe i dijete.

Podrška tijekom porođaja

Doula  razumije fiziologiju porođaja, te iznad svega vjeruje u prirodu i u ono što žena može.  Kao što je sposobna pružiti sigurno okrilje svih devet mjeseci dok dijete raste u njoj i odgovorno se brinuti o sebi u trudnoći, žena je jednako  sposobna donijeti na svijet to maleno biće. No upravo je porođaj trenutak kada je tu vjeru lako izgubiti i osloniti se na «one koji znaju bolje», na liječnike i primalje. Pri tom nipošto ne mislim da njihova prisutnost katkad nije nužna, no sigurna sam da i nije onoliko koliko je uobičajeno. Podrška je potrebna, ali najčešće ne onakva kakvoj prvotno težimo. Rodilju je važno pravim riječima ohrabriti i osigurati sve potrebne uvjete kako bi se osjećala sigurno, zbrinuto i „nepromatrano“.

Doula zna i stalno ima na umu ono što medicinsko osoblje uglavnom zaboravlja. Ona poznaje rodilju, zna njezne želje i potrebe. Također, zna da hormoni imaju važnu ulogu u samom porođaju i zna što hormonima treba da odrade svoj posao. Zna koliko je važan oksitocin koji žena luči tijekom porođaja i koji je prijeko potreban da bi se dijete i posteljica rodilo. Isto tako zna da se lučenjem hormona adrenalina sprečava djelovanje oksitocina. A svi znamo da se adrenalin luči kada smo u strahu, kada smo napeti, pa čak i ako je netko u našoj blizini napet. Ona zna da je oksitocin «sramežljiv» hormon i da ga ne možemo lučiti ako se osjećamo „promatrani“. Stoga će doula dati sve od sebe da nam osigura mir.  Čak i tijekmo porođaja u bolnici, koji u nas  još uvijek prednjače, moguće je osigurati koliko-toliko sigurnu atmosferu, gdje ćemo biti što manje „promatrani“ i imati mogućnost okrenuti se osluškivanju svoga tijela.

Doula tijekom porođaja može biti i naš glas. Može odgovarati na mnoga birokratska pitanja, može zagovarati ono što žena želi i truditi se da se to osigura kako bi žena mogla nesmetano biti usredotočena na sebe, signale svoga tijela, te surađivati sa djetetom koje se rađa.

Kada kontaktirati doulu?

Najbolje vrijeme za odabir doule je na početku trudnoće. Tako se osigurava dovoljno vremena za obostrano upoznavanje i zbližavanje kroz razgovore o potrebama, željama i strepnjama.

Iako je njezina podrška tijekom trudnoće važna, idealno je da doula bude uz ženu u trenutku kada je najpotrebnija – a to je tijekom porođaja.

Neka naša rodilišta s naklonošću gledaju na doulinu prisutnost na porođaju, stoga je prilikom odabira rodilišta važno o tome se raspitati. No, ako iz nekog razloga njezina prisutnost nije moguća, ona je netko tko rodilju može osnažiti u njezinu domu kada trudovi počnu i kada se polako sprema za porođaj u bolnici.

Ipak, ako ustrajemo u tome da bude uz nas cijelo vrijeme, prilično je visoko jamstvo da ćemo osigurati maksimum za sebe i dijete. Znat ćemo da netko brine samo za nas, da zna sve naše želje i potrebe i da će dati sve od sebe da nam osigura najbolje uvjete kako bismo se mi mogli posvetiti osluškivanju onoga što nam tijelo govori i u miru donijeti na svijet toliko iščekivano dijete.

A nakon porođaja i djetetova dolaska na svijet, vjerujte, povezanost s doulom i prijateljstvo ostaju!

Kako odabrati doulu

Ako se odlučite imati doulu, potrebno je javiti se na http://www.doula.hr/

Komentari su zatvoreni.